Blog
02 Haziran 2021

Portakalın Hikayesi

Gerçek Bir Vitamin Deposu: Portakal

Günün her öğününde tüketilebilir oluşu nedeniyle çok sevilen ve vitamin bakımından müthiş zenginlikte bir meyve olan portakal; muhteşem tadı ve tatlı&tuzlu tariflere olan kusursuz uyumuyla özel ve popüler bir narenciyedir. Tarihi de yayılışı da bir o kadar ilginçtir. En sulu ve dolgun portakal yetiştiriciliğinin ipuçlarını, cilt ve vücuda olan katkılarını blog yazımızdan öğrenebilir, portakal kokularını mutfaklarınıza taşıyabilirsiniz.

 

Portakalın Türkiye macerası nasıl başladı?

Latince adı citrus sinensis olan portakal meyvesi, Türkiye’ye gelmeden önce dünyanın çoğu coğrafyası tarafından bilinen ve kullanılan bir lezzetti. İpek yolu gibi önemli ticaret yolları üzerinden gönderilen meyve, narenciye ürünleri bilindik bir şekilde kervanlarla taşınırdı fakat zamanla bu yolların değişmesi ve portakal meyvesinin yetiştirilme sürecinin farklılaşması, üretimin neredeyse tek bir merkezden yapılmasını zorunlu kılmıştı. Portekiz, portakal üretiminin bir numaralı ismi haline gelmiş ve ilk olarak ülkemize portakal Portekiz topraklarından getirilmiştir. Ülkemize ilk geldiğinde Portekiz’den getirildiği için bir süre portugal meyvesi olarak tanınsa da zamanla portakala dönüşmüştür.

Portakalın yetişme şartları nelerdir? 

Oldukça popüler bir lezzet olan portakal, yetiştirilmesi zahmetli ve dikkat gerektiren bir meyvedir. Ağacının konumu ve bölgenin ikliminin yeterliliği oldukça önemlidir. Genellikle iyi drenaja sahip olan topraklarda yetişmeyi seven portakal ağaçları, taban su seviyesinin yüksek olduğu topraklarda yetişemezler. Portakal ağacı için en ideal ve konforlu toprak yapısı hafif ve orta yapılı topraktır.

Portakal ağacı hangi tür iklimlerde yetiştirilebilir?

Toprak her ne kadar önemli olsa da iklimin dengesi ve sıcaklık–nem uyumu portakal ağacının dikkat edilmesi gereken önemli noktalarındandır. Soğuk hava şartlarında oldukça zorlanan portakal ağaçları aynı zamanda sıcak ve rüzgârlı iklimlerde de yetişmekte zorluk çekerler. Özellikle rüzgârlı bölgelerde yetiştirilen portakal ağaçları zarar görebilir ve yoğun rüzgâr sonucu yaralanma ya da gelişememe gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Ülkemizde genellikle Akdeniz bölgesi ve Doğu Karadeniz bölgesinde sıklıkla yetiştirilebilen portakal ağaçları, aynı zamanda Ege’nin güney kesimlerinde de yetiştirilmektedir.

Portakal ağacı nasıl yetiştirilir ve ne zaman meyve verir?

Aşılama metoduyla çoğaltılabilen portakal ağaçları aynı zamanda tohumdan da yetiştirilebilmektedir. Tohumdan yetiştirilmeye başlanılan bir portakal ağacı ortalama olarak 9-11 yıl boyunca meyve vermeyebilir. Bu süreç portakal ağacının yetiştirilme ortamına, iklimin verimliliğine ve ağacın bakımının kalitesine göre de değişkenlik gösterebilir. Birçok hastalığa karşı da açık ve hassas bir halde olan portakal ağacı dikkatli bir şekilde bakılmalı ve tedbirli bir yaklaşımla yetiştirilmelidir.

Portakal ağacını tohumdan nasıl yetişir?

Tohumla yetiştirilme birçok meyvede görülebilen oldukça yaygın bir yetiştirme biçimidir. Öncelikle tohumunu almak istediğimiz portakal ikiye ayrılır ve tohumları dikkatle toplanır. Bunun için çekirdekli portakal bulunmalı ve bu işlem sadece çekirdekli portakal tohumuyla gerçekleştirilmelidir. Tohumlar toplandıktan sonra su ve sabun yardımıyla iyice yıkanarak arındırılır. Bu süreçten sonraysa tohumun kabuğu dikkatlice soyularak ayrılır. Membran adı verilen koruyucu ve çimlenme geciktirici bölümü sökmek bu süreçte oldukça önemlidir. Sonunda iklimi elverişli, konum olarak da kısmen korunaklı bir noktaya ekim yapılır. Toprağın ekim işlemi için uygun sıcaklık 15 °C derecenin üstüdür. Genellikle ilkbahar aylarında portakal ağacı ekimi yapılır. Böylelikle tohumlar bir süre sonra gerekli bakım ve ilgiyle birlikte büyür, fide şekline gelene kadar gelişimine devam eder.

Fide haline gelen portakal ağacı bakımı nasıl olmalıdır?

Tohum ekimlerinden sonra zamanla gelişen portakal ağacı, yaklaşık olarak 20 – 25 cm arasında bir yüksekliğe ulaştığı zaman, farklı bir konuma alınarak korunaklı bir noktada gelişmeleri takip edilir. Büyük ve derin saksılara alınarak desteklenen fideler, sürekli olarak güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Bu süreç bahar ve yaz aylarında oldukça etkili bir biçimde gelişime katkı sağlasa da kış aylarında portakal ağaçları mutlaka korunaklı noktalarda muhafaza edilmeli ve bu noktalarda bakımları yapılmalıdır.

Portakal meyvesi nerelerde kullanılabilir?

Gıda sanayisinden ilaç sanayiye kadar birçok farklı alanda kullanılan portakal, yemeklerinize aroma ve tat da katabilir, şerbet kıvamına getirildikten sonraysa pastalarınızın sevilen son dokunuşlarında da kullanılabilir. Yemeklerde önemli bir asit dengeleyici rolü oynayan portakal, çoğu dünya mutfağında sıklıkla kullanılan vazgeçilmez ürünlerden birisidir.

Portakalın insan vücuduna faydaları nelerdir?

Yetiştirilme süreci oldukça zahmetli ve emek isteyen portakal, düzenli tüketildiğinde birçok farklı hastalığın önüne geçerek sağlıklı bir hayatın kapılarını bizlere aralar. Meyve tüketiminde düzenli tüketim biçimi oldukça önemlidir.

  • Genç görünmenin sırrı…

Belli aralıklarla ve düzenli bir şekilde gerçekleşen portakal tüketimi, cilt yaşlanmasını geciktirici özelliği sayesinde kişiyi çok daha genç gösterir. Cildin nemli kalmasına, mevcut nem değerlerini muhafaza ederek parlamasını sağlar. İçerisinde bulunan C vitamini ve su sayesinde vücuttaki kolajen üretimini hızlandırır böylece cildiniz eskisinden daha parlak ve canlı görünür.

  • Olası böbrek sorunlarının önüne geçer.

Vücudumuzun belki de en yoğun şekilde çalışan organlarından olan böbrekler zaman zaman bu tempo karşısında birtakım olumsuzlukların kurbanı olabilir. Böbrek taşı bu olumsuz durumların başında gelir. Su ve sıvı tüketiminin az olması, böbrek taşına davetiye çıkarır. Fakat bu noktada su tüketiminin yanında portakal idrardaki sitrat seviyesini yükselterek böbrek taşı oluşma riskinin önüne geçer. Ayrıca portakalın içerisinde bulunan kalsiyum da bu oluşumun engellenmesine yardımcı olur.

  • Lifli yapısıyla kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

Kan şekeri vücudun en önemli değerlerinden biridir. Dikkatli bir şekilde takip edilmeli ve sıklıkla ölçülerek kontrol edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir kan şekeri seviyesi ve bu seviyenin korunması için portakal içerisinde bulundurduğu lifler sayesinde şeker emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengeler.

  • Kalbin destekleyerek korur.

İçerisinde birçok farklı vitamin bulunan portakal, kalp ve damar sağlığı için oldukça yararlıdır. İçerisinde bulunan potasyumla birlikte oluşabilecek kalp rahatsızlıklarının önüne geçerek kalbi korur.

  • Bağışıklık sisteminin vazgeçilmez yardımcısıdır.

Portakal içerisinde bulunan bakır ve benzeri temel besin sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır. Yüksek C vitamini değerleriyle vücudun yorgunluğunu alarak kişiye canlılık katar. Olası virüs, bakteri ve benzeri hastalık oluşturabilecek senaryolarda vücut direncinin korunmasına yardımcı olur.

 

Portakal; turuncu meyveler içerisinde en çok sevilen meyvedir. Sağlıklı içecekler hazırlamak için, Bi’ Salkım sıkmalık portakal meyvesine ve muhteşem portakallı tarifler için Bi’ Tarif kategorilerine göz atarak, kendinize ve sevdiklerinize şahane bir jest yapabilirsiniz! Taptaze ve lezzetli portakallar için hemen sipariş verin, ertesi gün kapınıza gelsin...

Image
Sepete Git Siparişi Tamamla